Project Description

Grensverleggend diabetesonderzoek

Onze stichting steunt onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. In samenwerking met de stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) wordt baanbrekend onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit onder leiding van professor Yuval Dor gefinancierd voor een periode van vijf jaar. Met dat onderzoek is een bedrag van € 500.000 gemoeid.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Door een fout in het afweersysteem worden de cellen die insuline produceren (bètacellen in de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier) vernietigd. Daardoor maken de bètacellen geen of nauwelijks insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat het lichaam glucose kan transporteren naar cellen en spieren. Die glucose is nodig voor de energie van een lichaam. Diabetes type 1 kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal gebeurt dat bij kinderen en jongvolwassenen. Omdat er onvoldoende insuline wordt geproduceerd, moeten mensen met diabetes type 1 dagelijks insuline spuiten. Diabetes type 1 heeft een enorme impact op je leven, je wordt er 24/7 mee geconfronteerd.

Na te hebben vastgesteld dat de bètacellen in de Eilandjes van Langerhans niet doodgaan, maar in een vorm van permanente slaap verkeren, wil professor Dor nu verder onderzoek doen: hoe zijn deze ‘slapende’ cellen weer actief te maken? Daartoe is hij een onderzoeksproject gestart waarin de komende jaren een team van onderzoekers actief zal zijn.

Doneer