Project Description

Teken in de tang

Dit project behelst een Israëlisch-Palestijns samenwerkingsonderzoek op het gebied van volksgezondheid. Het is een driejarig onderzoek naar de omvang en impact van ziekteverwekkende parasieten (teken) in Israël en de Palestijnse Gebieden. Dit project werd gefinancierd in samenwerking met het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken.

In dit driejarige project gingen Israëlische en Palestijnse onderzoekers (Hebreeuwse Universiteit en een Palestijnse universiteit) gezamenlijk aan de slag om diverse onderzoeksvragen te bestuderen en nieuwe methoden te ontwikkelen die het niveau van de volksgezondheid kunnen verbeteren. Teken en andere parasieten vormen zowel een gevaar voor de mens (denk aan de ziekte van Lyme) als voor dieren. De onderzoekers zetten zich met advies van het Nederlandse RIVM en met hun onderzoeksgroepen (circa zeven studenten aan beide kanten) in voor de opbouw van kennis, een nationale database en een controle- en preventiesysteem in de Palestijnse Gebieden. Daarnaast speelt samenwerking tussen de beide onderzoeksgroepen een belangrijke rol in het project.

Het project is al succesvol afgerond en heeft een reeks wetenschappelijke publicaties opgeleverd, waaronder enkele in topwetenschappelijke titels.