Harry van den Bergh-lezing 2022

Op zondag 11 december vond de eerste Harry van den Bergh-lezing plaats bij Brouwerij de Engel in Amsterdam. Harry van den Bergh z”l was jarenlang bevlogen voorzitter van de NVHU. Hij overleed op 20 maart 2020. Het bestuur gedenkt hem met een jaarlijks terugkerende lezing.

Het was een memorabele middag met bijzondere bijdragen van de sprekers. Daniël van den Bergh (zoon van Harry van den Bergh), Birgitta Tazelaar (plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Organisaties van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit Leiden, voormalig Minister van Buitenlandse Zaken) haalden herinneringen op aan hun relatie met Harry en deelden elk hun persoonlijke anekdotes met het publiek.

Keynote speaker was professor Mona Khoury-Kassabri, vicevoorzitter van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Zij is tevens adviseur op het gebied van minderheden en hoofd van de commissie die zich bezighoudt met de toegang tot hoger onderwijs voor Arabische studenten in Israël. Zij vertelde over het beleid dat erop gericht is de universiteit diverser en inclusiever te maken en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel.