9 december 2020, 19.00u

Ver weg, toch zo dichtbij! De octopus en de mens.

Van alle ongewervelde dieren zijn de inktvissen (waaronder octopussen) zonder twijfel het meest ontwikkeld wat betreft hun zenuwstelsel. Daardoor vertonen zij ontzettend verfijnd motorisch en cognitief gedrag en hebben een zeer snel leervermogen.

In dit webinar zullen de onderzoekers de huidige kennis van de structuur van het centrale en perifere zenuwstelsels van de octopus presenteren en erover in gesprek gaan, hoe dit het leervermogen en de beweging van deze dieren zo bijzonder maakt. Met behulp van “octopus inspired robotics” kunnen de onderzoekers antwoord krijgen op de vraag wat deze kennis voor de mens betekent.

Als je geabonneerd wilt worden aan de nieuwsbrief, schrijf dan een email aan secretariaat@nvhu.nl met daarin je naam en eventueel je telefoonnummer.

Prof. Benny Hochner is a Professor (Emeritus) of Neurobiology at the Department of Neurobiology, Silberman Institute of Life Sciences. He is the Principal Investigator of the Octopus Research Group. Since 1994, he has been involved in octopus arms motor control research as inspiration for robotics. He also studies the neurobiology of learning and memory of octopuses.

Dr. Letizia Zullo is a researcher at the Center for Micro-BioRobotics & Department of Neuroscience and Brain Technologies at the Istituto Italianodi Tecnologia, working in the field of motor control of hyper-redundant limbs. The aim of her research is to investigate the properties of the Octopus arm sensory-motor systems, the muscle mechanics, structure and molecular determinant of muscle formation with a special focus on their application in the bio-robotic field.